Tanja over "beloningsgericht trainen"

Voor wie het niet weet: Tanja heeft ook een hondenschool. Daar worden elke week tientallen honden en hun baasjes getraind. Er zijn verschillende soorten cursussen die door Tanja worden gegeven maar voor de meeste honden en hun baasjes is de eerste cursus vaak de puppy-cursus. 
Bij de puppy-cursus krijg je als baasje enkele handvatten om je pup te laten opgroeien tot een vrolijke en stabiele hond. Een van de elementen die moet leiden tot zo een handvat is het concept "beloningsgericht trainen". Omdat daar nogal wat misverstanden over bestaan legt Tanja uit hoe beloningsgericht trainen in zijn werk gaat.
  
"Je gaat als het ware gedrag dat je wilt zien bij je pup koppelen aan iets positiefs (de beloning). Dit bevordert het leerproces. Hoe leuker de beloning is voor het laten zien van bepaald gedrag, des te vaker je pup dit gedrag zal laten zien.
Als jij je hond laat zitten en deze beweging zorgt ervoor dat hij een lekker snoepje krijgt gaat hij vaker zitten om dat lekkere snoepje te krijgen." Tijdens elke nieuwe cursus komen hier veel vragen over, de antwoorden op de meest voorkomende vragen vind je hier:
 
Na verloop van tijd werkt de beloning niet meer, wat moet ik doen?
Door variatie in de beloning te brengen (door verschillende smaken te gebruiken bijvoorbeeld) houd je de training extra interessant voor je hond. Hij weet namelijk dat wat hij doet een beloning oplevert maar welke beloning is een verrassing. Het is daarom raadzaam om verschillende snoepjes te gebruiken bij de training. Zo houd jij je hond alert en heb je altijd iets extra’s om ook de moeilijke oefeningen leuk te houden. Wanneer jouw pup een oefening heel moeilijk vindt kun je de beloning iets ophogen.
 
Wat als mijn hond geen beloningskoekjes lust, kan ik hem dan niet trainen?
Er zijn veel smaken trainingskoekjes verkrijgbaar waardoor er bijna altijd voor elke hond wel een passende beloning te vinden is. Heb je die passende beloning nog niet gevonden? Dan kun je oefenen met zijn eigen brokken als je hond die wel lekker vindt. En mocht je trainen bij een hondenschool kun je uiteraard zijn maaltijd ook meenemen en gebruiken tijdens de cursus.
Als je hond helemaal niet voergericht en buiten of op de hondenschool geen voer aanneemt kun je gaan kijken waar je hond wel blij van wordt. Bijvoorbeeld een bepaald speeltje. Heeft jouw hond een lievelingsspeeltje kun je ook belonen door als een oefening goed gaat dit speeltje aan je hond te geven.
 
Maakt het uit wat voor beloningskoekjes ik gebruik?
Absoluut! Naast dat je pup de koekjes zo lekker moet vinden dat hij ze daadwerkelijk als beloning ziet, moet je je beseffen dat je tijdens het trainen veel koekjes aan je hond geeft. Daarom is het belangrijk dat ze niet ongezond zijn. Let op dat er niet te veel zout of zoetmakers in de snacks zitten. In veel beloningskoekjes zit graan, dat is in principe niet per se slecht, maar sommige honden kunnen hier niet goed tegen.
 
Zijn beloningskoekjes voor pups anders dan voor volwassen honden?
Meestal wel. Orgaanvlees als runderlong en vis zijn doordat ze wat zachter zijn zeer geschikt voor pups. Ook wil je er rekening mee houden dat de beloningssnacks snel kunnen worden opgegeten door je pup. Dat houdt de vaart er lekker in tijdens de training.
 
Heb je een vraag over beloningsgericht trainen aan Tanja die hier niet tussen staat? Neem dan hier contact met ons op.