Is graanvrij hondenvoer echt beter?

Graanvrij voer, goed of niet?
De laatste tijd wint graanvrij hondenvoer enorm aan populariteit. Maar omdat er behoorlijk wat vragen zijn over waarom het goed is zullen we in deze blog proberen de meest voorkomende vragen te beantwoorden.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Sommige honden kunnen granen beter verteren dan anderen. In een natuurlijk dieet voor honden zitten weinig granen. Daarom weet het spijsverteringssysteem van sommige honden niet wat het aanmoet met granen die in veel merken hondenvoer zitten. Soms is dat direct terug te zien in de vorm van buikkramp, winderigheid, aan de ontlasting en aan de vacht. Voor deze honden is graanvrij (of graanarm) hondenvoer een betere optie. Overigens is de oorzaak van deze klachten vaak gluten-gerelateerd. Er zijn ook graansoorten, zoals rijst bijvoorbeeld, die geen gluten bevatten.

Koolhydraten
Echter, dat graan niet goed is voor veel honden, wil niet zeggen dat graanvrij voer per definitie beter is. Voor veel merken hondenvoer is het aanbieden van graanvrij voer een marketing-truc geworden. In plaats van graan zitten er andere dingen in dit voer die in sommige gevallen slechter zijn voor je hond dan graan. Om de kosten laag te houden betekent dit vaak dat de graanvervangers vol met (te veel) koolhydraten zitten met alle gevolgen van dien. Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. In het wild eten honden niet veel koolhydraten (maar het is wel degelijk onderdeel van hun dieet). Vaak gaat het dan bijvoorbeeld om wat ze aantreffen in de maag van hun prooi. Het beste hondenvoer bevat dus een beetje koolhydraten en wat meer vlees.

Geen one-size-fits-all
Toch is het goed om te melden dat elke hond anders is. Waar de ene hond zich prettig bij voelt hoeft niet per definitie goed te werken voor de ander. Zelfs niet als ze van hetzelfde ras zijn. Let daarom goed op de huid, vacht en de ontlasting van jouw hond. Als daar problemen mee zijn, zou het zo maar kunnen dat die worden opgelost door graanvrij hondenvoer. Is jouw vraag over graanvrij hondenvoer hiermee niet beantwoord? Neem dan hier contact met ons op om jouw vraag te stellen.