Krijgt jouw hond stiekem te weinig beweging?

Als nieuwe klanten bij ons komen, is het vaak omdat hun hond niet goed tegen (een ingredient in) hun oude voeding kan. En het klopt dat veel problemen hun oorsprong vinden in het voer van je hond. Maar niet altijd. Soms kunnen ze ook ontstaan door iets anders. Namelijk de hoeveelheid beweging die je hond krijgt.

Als een hond te weinig beweging krijgt, kan dit leiden tot een aantal gezondheids- en gedragsproblemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die kunnen ontstaan:

  • Overgewicht: Honden die te weinig beweging krijgen, hebben een grotere kans om overgewicht te ontwikkelen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en gewrichtsproblemen.

  • Gedragsproblemen: Honden die te weinig beweging krijgen, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen zoals verveling, destructief gedrag, angst en agressie. Dit komt omdat honden mentale en fysieke stimulatie nodig hebben om gezond te blijven.

  • Energie-overschot: Honden hebben beweging nodig om hun energie kwijt te raken. Als ze te weinig beweging krijgen, kan dit leiden tot een opgebouwd energie-overschot, wat kan resulteren in onrustig en hyperactief gedrag.

  • Spier- en gewrichtsproblemen: Honden die te weinig beweging krijgen, kunnen spier- en gewrichtsproblemen ontwikkelen. Beweging helpt bij het behouden van de flexibiliteit en sterkte van de spieren en gewrichten.

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?
Hoeveel beweging een hond nodig heeft, hangt af van verschillende factoren zoals grootte, leeftijd, ras en energie-niveau. Een grote hond zal vaak meer beweging nodig hebben dan een kleine hond, terwijl een jonge hond meer energie heeft dan een oudere hond.

Als algemene richtlijn, honden moeten minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging krijgen. Dit kan bestaan uit twee wandelingen van 15 minuten of één wandeling van 30 minuten. Voor sommige honden is dit echter niet voldoende, vooral als het gaat om honden met een hoog energie-niveau, zoals bepaalde jachthonden of herdershonden. Deze honden zouden meer beweging moeten krijgen, zoals een lange wandeling of een intensievere training of sport.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om fysieke beweging, maar ook om mentale stimulatie. Honden hebben ook behoefte aan mentale uitdaging, zoals bijvoorbeeld gehoorzaamheidstraining of mentale oefeningen zoals puzzels.

Het is belangrijk om een ​​routine te hebben en ervoor te zorgen dat je hond voldoende tijd heeft om zich uit te leven. Als je twijfels hebt over hoeveel beweging je hond nodig heeft, is het altijd het beste om advies te vragen aan een professionele dierenarts of gedragstherapeut.

Dus, als je nog een excuus nodig had om zelf wat meer te bewegen... Veel plezier bij de wandelingen met je hond!