Genieten van de (zomer) vakantie met je hond

Yes, het is weer die tijd van het jaar. De temperatuur loopt langzaam op, gekke onregelmatige werkweken met veel vrije dagen en overal vliegen de reclames  van reis-aanbieders je om de oren. De zomervakantie komt er aan. Hieronder vind je wat tips die viervoeters helpen om net zo van de zomer en de vakantie te genieten als jij.

1. Scheer je hond niet
Het lijkt zo logisch, als de vacht van je hond korter is, zorgt dat voor verkoeling. Dit is echter een veel gehoord misverstand. Sterker nog, je hond kan het zelfs warmer krijgen als hij geschoren wordt in de zomer. De vacht van je hond helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Daarnaast is het zo dat geschoren honden in de zomer een groter risico lopen op huidkanker. Niet doen dus.

2. Zie je een hond in een afgesloten auto? Bel 144
Elke zomer overlijden er in Nederland 5 a 10 honden (dit getal is al jaren hetzelfde) doordat zij oververhit raken in een auto. Honden kunnen niet zweten en als het buiten 21 graden is, loopt de temperatuur in een stilstaande auto in de zon binnen 10 minuten op tot 31 graden! Zie je een hond in een afgesloten auto in de zon? Bel dan direct 144 (het dieren-meldpunt van de politie).

3. Vermijd (strand) zand en asfalt
Zelf merk je het niet zo snel omdat je meestal schoenen aan hebt, maar als het erg warm is, kan de temperatuur van asfalt (en andere oppervlakken) oplopen tot 60 graden. Als het voor jou te heet is, is het ook te heet voor je hond. Bovendien kan een hond zijn overtollige lichaamswarmte alleen kwijt door te hijgen en door de voetzooltjes onder zijn poten. Dus als hij daarmee over hete oppervlakken moet lopen warmt je viervoeter alleen maar sneller op.

4. Geef je hond geen ijskoud water
Eigenlijk is ijskoud water nooit goed voor je hond, maar zeker niet als hij oververhit is geraakt. Het kan namelijk leiden tot diarree en het kost je hond energie om het koude water op te warmen. 

5. Gaat je hond mee in de auto op vakantie?
 - Vanaf 2 uur voor vertrek niet meer voeren, dat verlaagt het risico op misselijkheid.
 - Plan elke twee uur een stop, zo kan je hond zijn energie kwijt en de benen strekken.
 - Zorg voor water, honden drogen sneller uit in de auto. Zeker als de airco hoog staat.
 - Neem zakjes mee om de veldjes waar je je hond uitlaat onderweg "poepvrij" achter te laten.
 - In tegenstelling tot Nederland, is het in de meeste landen om ons heen verboden om honden "los" in de auto te hebben. Los van het veiligheidsaspect is het dus ook gewoon verplicht om een bench of reiskennel of iets dergelijks te gebruiken. Een overzicht van wat er in de voor jou relevante landen geldt vind je hier: https://www.anwb.nl/vakantie/landeninformatie

Zo, hopelijk helpen deze tips je om je hond extra te laten genieten deze zomer. Heb je een vraag die niet wordt beantwoord door de tips hierboven? Neem dan gerust contact met ons op.

Fijne zomer!
Team PBT